De Leuke School – Goed Bezig

Goed Bezig komt met nieuwe manier van onderwijs onder het motto: learning by doing.

Groningen

De Leuke School – Goed Bezig

Stichting Goed Bezig in Groningen heeft diverse, met name technische werkprojecten voor jongeren met afstand tot school, werk of maatschappij. Met het project De Leuke School wil Goed Bezig een nieuw soort onderwijs aanbieden. De Leuke School wordt een plek waar jongeren kunnen kiezen wat ze willen leren en dat vervolgens leren door te ‘doen’.

Projectaanvraag: ontwikkeling lesmateriaal

De jongeren die bij Stichting Goed Bezig in Groningen werken en leren, hebben veel talent maar meestal geen zitvlees. Het onderwijssysteem in Nederland is daar niet op ingericht, waardoor veel van deze jongeren daar uitvallen. Met alle gevolgen voor hun toekomst van dien. Aan de andere kant komt vanuit het bedrijfsleven het signaal dat de aansluiting van het huidige (technische) onderwijs op de praktijk nogal te wensen overlaat en dat leerlingen die met een diploma de arbeidsmarkt op komen, amper de vaardigheden hebben waar het bedrijfsleven om vraagt. Door de bijdrage van de VINCI Foundation NL werd het project De Leuke School mogelijk en zijn er inmiddels 10 lessen ontwikkeld waar vaardigheden aan bod komen als ‘kiezen’, ‘doorzetten’, ‘zelfstandig wonen’ en ‘omgaan met tegenslag’. Ook wel life skills genoemd.

Sponsor Bert Buitjes:
“Stevig(er) in je schoenen staan en meer zelfvertrouwen krijgen: op De Leuke School leren jongeren life skills die daarbij helpen, zoals doorzetten, kiezen, met stress omgaan en jezelf goed genoeg vinden. Met de bijdrage van VINCI Foundation hebben we de lessen kunnen ontwikkelen. Daarmee helpen we de jongeren die bij ons in traject zijn, een grote en broodnodige stap verder in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is het hart van onze visie op het werken met deze jongeren. De oprechte interesse en betrokkenheid in ons en ons project vonden we erg bijzonder bij de VINCI Foundation. Dat we zelfs een hogere bijdrage keren dan we hadden aangevraagd, was voor ons en onze jongens een groot cadeau.”

Training en kwalificaties