Zelf aan het roer staan, dat gun je iedereen

Mensen met een handicap de charme laten ervaren van het varen door zelf aan het roer te staan. VINCI Foundation ondersteunt dit van harte.

Projectnieuws

28 oktober 2020

Zelf aan het roer staan, dat gun je iedereen

Bij het omgebouwde vrachtschip De Jonathan in de haven van Hasselt werd door Jos van Uden, namens de VINCI Foundation NL, de cheque voor de renovatie van de roef overhandigd aan Ad Akkerman, voorzitter van ‘Stichting Schipper mag ik ook eens varen?’

‘Schipper mag ik ook eens varen?’ organiseert zorgeloze, meerdaagse en laagdrempelige vaartochten voor mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen om de maatschappelijke deelname, integratie en emancipatie te bevorderen. Hiermee dragen ze bij aan het terugdringen van het isolement waarin veel van deze mensen zich bevinden.

Om dit mogelijk te maken is een aantal jaren geleden de stichting, met een enthousiaste groep vrijwilligers, begonnen om een vrachtschip om te bouwen naar een passagiersschip met alle voorzieningen die nodig zijn voor een langer verblijf van mensen met beperkingen, dus bijvoorbeeld door het rolstoeltoegankelijk te maken. Deze vrijwilligers delen allemaal een passie voor varen en schepen. Voor hen is er niets mooier dan… de zon zien op komen als je voor anker ligt… ’s nachts de deining te voelen en het klotsen van het water tegen de romp. Deze ervaring willen ze graag delen met mensen met een beperking. Het schip is zo ingericht dat de gasten ook, onder begeleiding van de bemanning, zelf aan het roer kunnen staan om het schip te besturen. Vandaar ook de naam ‘Schipper mag ik ook eens varen?’.

Maarten Mos, werkzaam bij Bosman Bedrijven en bemanningslid bij de Stichting, droeg dit project aan bij de VINCI Foundation NL om de renovatie van de roef te ondersteunen. Zo kunnen in 2021 alle verblijfkamers voor de gasten benut worden voor de doelgroep en heeft de bemanning een eigen verblijfsruimte. Een prachtig project voor de VINCI Foundation om te ondersteunen en we wensen de toekomstige gasten en bemanningsleden van De Jonathan van harte een behouden vaart toe.

Foto’s met gasten op het dek zijn van juli 2019