Update over Excelsior 4 All

Talentontwikkeling = Topsport stimuleert vrouwen om stappen te maken in hun persoonlijke ontwikkeling én op de maatschappelijke ladder.

Projectnieuws

14 december 2016

Update over Excelsior 4 All

In januari werd het project van Hanneke van Paradijs, die werkt voor de VINCI Facilities business unit FM, gesponsord door VINCI Foundation. Haar project Talentontwikkeling = Topsport wordt uitgevoerd binnen de MVO-organisatie Excelsior 4 All, in Rotterdam. Tijd voor een update.

Stappen maken
Talentontwikkeling = Topsport stimuleert vrouwen, die een steuntje in de rug nodig hebben, om stappen te maken in hun persoonlijke ontwikkeling én op de maatschappelijke ladder. Doelen van de vrouwen binnen het project kunnen zijn: succesvol solliciteren naar een baan, actief worden door vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld beslissen om een opleiding te gaan volgen. VINCI Foundation werd gevraagd om een bijdrage voor een duurzame verbetering van het bestaande curriculum door te voeren, de creatie van een online leeromgeving en voor presentabel lesmateriaal.

Het resultaat
Nu, een aantal maanden verder, staat het eindresultaat: het curriculum is opgeleverd en de online omgeving is gerealiseerd. De eerste lessenreeks met dames die volgens het nieuwe curriculum werken is na de zomerperiode gestart. Onder de bezielende leiding van coach en judoka Deborah Gravenstijn – Olympisch medaillewinnares in Athene en Peking – is een groep vrouwen aan het traject begonnen. Ieder met een eigen achtergrond, ieder met eigen doelen. Op dinsdag komt de groep bij elkaar. Dan wordt er hard gewerkt aan de onderwerpen ‘werk’, ‘opleiding’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’. Aan het einde van de dag sporten de dames onder leiding van een sportcoach. Ze worden uitgedaagd om uit hun comfort zone te stappen. Er worden vrouwelijke rolmodellen uit business-omgevingen betrokken om de deelnemers te laten leren, te confronteren en wakker te schudden.

Open dag
Daartoe leverde verschillende business units in Dordrecht op 11 oktober jl. ook een bijdrage door hun deuren open te zetten en de dames te verwelkomen om te komen ervaren en samen te leren. Eerst werd er op deze dag kennisgemaakt met een aantal heel verschillende vrouwen uit onze organisatie, zoals onze receptioniste Els, directiesecretaresse Ynske, marketing en communicatie expert Myke, technische secretaresse Esther en secretaresse Odette. Hier en daar werd er onwennig gesproken over: wat doe jij voor werk, hoe gedraag je je, welke verantwoordelijkheid draag je en welke weg heb je afgelegd om hier te komen? Muriel en Hanneke zorgden voor een inhoudelijk deel: hoe presenteer je jezelf op internet? Hoogtepunt van de dag was toen de deelneemsters zichzelf en hun doelen presenteerden. Muriel, Odette en Hanneke gaven de vrouwen feedback en concrete tips.

Mooie doelen
Projectsponsor Hanneke kijkt dankbaar terug op een succesvolle dag en hoopt ook dat dit project collega’s zal inspireren: “Fijn dat wij als VINCI-bedrijven mensen een stapje verder kunnen helpen, het ligt dicht bij onze aard van dienstverlener. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze dag: dank! Ik hoop dat we nog vaak onze deuren open mogen zetten voor volgende leergierige vrouwen.”