Kwetsbare kinderen leren van en met paarden

Stichting 13 PK helpt kwetsbare kinderen om sterker in hun schoenen te staan op een unieke manier: met behulp van paarden.

Projectnieuws

15 augustus 2023

Kwetsbare kinderen leren van en met paarden

Kinderen die worden gepest, die een ouder hebben verloren, autistisch zijn of om een andere reden erg kwetsbaar zijn, kunnen bij stichting 13 PK het ‘Wauw, dit ben ik’ traject volgen. Dit traject is door Jade van Wingerden, voorzitter en initiatiefneemster van 13 PK ontwikkeld en helpt kinderen om hun rol in de samenleving te pakken door te leren zichzelf beter te uiten, beter naar hun gevoel te luisteren en met deze gevoelens om te gaan. Het betrekken van paarden zorgt voor een unieke manier van coachen, en vooral ook voor hele goede resultaten.

Jade: “Paarden zijn gevoelig voor non-verbale communicatie en zijn daarmee bij uitstek geschikt om in te zetten in coaching trajecten. Kinderen die bij ons komen voelen zich door paarden geaccepteerd om wie ze zijn en ze voelen aan dat paarden hen niet veroordelen. We laten ze daarom met de paarden opdrachten doen over gevoelens en omgaan met emoties. We zien kinderen veranderen wanneer er een paard voor ze staat. Dat is zo bijzonder om te zien!”

De stichting heeft als doel om nog veel meer kinderen te helpen met het ‘Wauw, dit ben ik’ traject. Daarom werd er een aanvraag ingediend voor een nieuwe website, waarop het verhaal van de stichting duidelijk en enthousiast wordt verteld en meer kinderen en ouders zich aangesproken voelen.

Marco Coppieters, lead engineer software bij Actemium en Kelly van Es, communicatiemedewerker bij VINCI Energies en beide sponsor van dit project: “Toen wij werden benaderd om sponsor te worden voor dit project, waren we benieuwd wat de stichting nu precies doet en waar zij zich voor inzet. We werden uitgenodigd om op locatie te komen kijken en werden beiden eigenlijk direct geraakt voor het enthousiasme waarmee de stichting wordt gerund. Overal is goed over nagedacht, er wordt niet gekeken vanuit het perspectief van de ouder maar echt naar wat elk kind nodig heeft – op basis van ervaringen vanuit de stichting is zelfs een complete methode ontwikkeld. De stichting heeft al veel bijzondere verhalen te vertellen over kinderen die door de paarden van stichting 13 PK hun stem weer terug hebben gekregen en zich veel beter voelen. In onze ogen een geweldige stichting die écht goed werk verzet!”

VINCI Foundation NL ondersteunt deze stichting dan ook van harte.