Een plek waar iedereen zich veilig voelt om te sporten en bewegen

Queer Gym R’dam is een plek die er alles aan doet om de drempel zo laag mogelijk te maken voor mensen om in beweging te komen. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt. En dan bedoelen ze ook écht iedereen.

Projectnieuws

24 oktober 2023

Een plek waar iedereen zich veilig voelt om te sporten en bewegen

Sport en beweging is erg belangrijk. Toch is er voor heel veel mensen een drempel om zich naar de sportschool te begeven. Queer Gym R’dam is een plek voor mensen die in een reguliere sportschool zich niet veilig (genoeg) voelen om zich daar in het zweet te werken. Plezier maken, verbinding en een vreugdevolle gemeenschap dragen bij aan de mogelijkheid voor Queer Gym om sterker, daadkrachtiger en weerbaarder te kunnen bewegen in de maatschappij, ongeacht gender, geaardheid, kleur en lichaamsvorm.

Queer Gym heeft als wens om er echt voor íedereen te zijn. Daarom blijven zij zich verdiepen op het gebied van toegankelijkheid en inclusie. Queer Gym kwam tot de conclusie dat zij ook inclusiever en toegankelijker willen zijn voor neurodiverse mensen, mensen met psychosegevoeligheid, mensen met een (zware) burn-out en mensen met een (fysieke) handicap. Om hierbij te ondersteunen werd een aanvraag ingediend bij de VINCI Foundation.

Projectaanvraag: inrichting ruimte en website voor meer inclusiviteit en toegankelijkheid

Om ervoor te zorgen dat Queer Gym voor meer mensen toegankelijk wordt, werd een aanvraag ingediend voor diverse materialen om in ieders behoefte te voorzien. Te denken aan gedempt licht, opbergrekken voor materialen, hoofdtelefoons en gordijnen om prikkels van buiten te beperken om te zorgen voor een prikkelarme omgeving voor mensen die dat nodig hebben. Maar ook een volledig nieuwe website waardoor ook blinden, slechtzienden en mensen met prikkelgevoeligheid de website kunnen bezoeken en eventueel vanuit huis lessen kunnen volgen.

Peter van Dal, Engineer bij Omexom in Den Bosch, is sponsor van dit bijzondere project: “Ik ben met Queer Gym R’dam in aanraking gekomen dankzij de VINCI Foundation. Zij hebben mij als sponsor voor dit project gevraagd en na een kennismaking en korte introductie op het project wist ik direct: dit past helemaal bij mij. Door mijn persoonlijke proces en betrokkenheid bij COC en Orpheus hulpverlening Nederland, was de stap richting Queer Gym ook klein en zet ik me hier bijzonder graag voor in!
Leuk dat de VINCI Foundation dus ook op deze manier stichtingen en VINCI medewerkers bij elkaar brengt, en ik in de gelegenheid ben om een steentje bij te dragen aan deze mooie stichting.”