Martin Waalboer/Stichting Repair Café
VINCI Foundation NL stelt 5 Repair Café starterspakketten   beschikbaar

Wil je in jouw buurt een Repair Café starten?

In het lustrumjaar van de VINCI Foundation NL stellen we 5 starterspakketten kits beschikbaar aan VINCI- medewerkers en -gepensioneerden omdat we geloven dat Repair Cafés in een buurt zorg dragen voor sociale cohesie en zo bijdragen aan de ontwikkeling van onze samenleving.

Wat is een Repair Café?

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Wil je meer weten over Repair Café? Kijk dan op de Repair Café international website.

Waar bestaat een starterspakket uit?

VINCI Foundation NL wil een extra mogelijkheid, naast de reguliere projectaanvragen om organisaties te ondersteunen,  scheppen voor VINCI medewerkers om op een makkelijke manier financiële en opstart ondersteuning te geven als zij hun eigen Repair Café willen beginnen. Daarvoor is een starterspakket samengesteld, wat bestaat uit:

  • Het e-book Stap voor stap een Repair Café maken hoe je een Repair Café kan beginnen. In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen en waar je aan moet denken. Zoals een locatie, vrijwilligers, etc.
  • Een adres van een notaris die jou kan helpen met het oprichten van een stichting.
  • Een aantal sjablonen die in de praktijk handig van pas kunnen komen, zoals een spreadsheet voor de boekhouding en een presentatie voor een Kick-off Start Een Repair Café
  • Een startbedrag van € 1.500,- om de opstartkosten en eerste investeringen mee te kunnen doen.

Wat zijn de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen?

Om in aanmerking te komen voor een starterspakket en met name het geldbedrag dien je de volgende zaken vooraf te regelen:

  • Dien zo snel mogelijk een plan in, tegelijkertijd met je aanvraag, hoe je het Repair Café gaat vormgeven. Zie hiervoor het aanvraagformulier. Als we je aanvraag binnenkrijgen krijg je hiervan een bevestiging en aanvraagnummer.
  • Meld je officieel aan bij  Stichting Repair Café International. Zie hiervoor de website van Repair Café International.
  • Richt een stichting op, dit kan via de notaris. VINCI Energies Nederland heeft hiervoor een mooie prijsafspraak gemaakt met haar notaris. Stuur een mail voor de contactgegevens naar e-mailadres info@vincifoundation.nl
  • Zorg voor een KvK inschrijving (wordt bij oprichting van de stichting door de notaris geregeld).
  • Indien gewenst kunnen we je daarna helpen met een ANBI status.
  • Zorg voor een bankrekening voor de Stichting.